12 Februari 2013

Idea: Cerita tak berapa pendek



Romper Stomper


Pengaruh budaya Skinhead dan Punks di Malaysia

Mula menular di Johor Bahru pada 1995 daripada negara jiran Singapura.

Kaset kumpulan The Exploited, The Ramones, The Clash dan banyak lagi dijual sekitar RM3 - RM5 'dubbing' manakala Fanzine seperti "Sufferage" dijual RM2 macam tu lah * maaf tak berapa ingat harga*

Abang masa tu tingkatan empat  kerja 'partime' di Sentosa jb kebetulan ada sebuah kedai Habib menjual barangan kaset, T-shirt 'rare' underground hingga ke barang skater dan kenal dengan sorang mamat selalu keluar masuk singapura.

Pertama kali dengar lagu punk kaset kat radio, kemudiannya kaset skins, lirik dan maksud mendalam sanggup cari kamus untuk tafsir.

Lebih kepada kehidupan realiti golongan ditindas.

Masa tu zaman video tape, ada member bawa judul filem Romper Stomper - mula dari situ terus terjebak dengan budaya skinheads bersama dua orang rakan baik zaman sekolah.

Malam tu jugak kita orang dengan pantas pinjam mesin rambut member terus potong botak tapak satu. Kahkahkah.

Sampai satu tahap idea dan kreativiti sampai, selamber aku guna 'liquid paper' lukis lambang bendera England kat beg sekolah.

Masa tu budak sekolah dressing pakai seluar bootcut, kasut Converse ikat tali cerut. Stail aku lain sket stok seluar senteng, kasut Coleman belakang ada bendera. baju sekolah tahun lepas stok takde kocek depan. Haha.

Masa pergi sukan sekolah kat stadium larkin dressing skins, lepak dalam stadium ada sorang budak brader nama dia Aji Punk jugak la tegur kenapa pakai tali kasut Docmart putih kerana ada kod tertentu. Tali  kasut putih pengaruh Nazi 'White Power'. lebih baik pakai tali merah atau hitam.

Bagitau yang baru join tak pernah ikut mana-mana kumpulan, dia ajak turun shopping kompleks Plaza Pelangi sesi berkenalan dengan budak punk.

Masa nak balik Aji dengan geng aku tengah berjalan pulang waktu itu kena gegar dengan budak flat yang anti Skinheads.

Mula-mula turun sorang budak  kat situ cari pasal, lepas budak tu blah tiba-tiba ramai keluar daripada celah flat aku perasaan ikut dari belakang lebih 7 orang siap dengan kayu bagai.

Kita org berjalan dengan laju, Aji suruh ikut laluan ke pasar awam Larkin pasal kat situ ada peniaga  ikan dan daging apa-apa hal boleh capai pisau ke parang untuk mempertahankan diri.

Kita orang lalu celah penjual ikan dan daging, tengok belakang budak flat masih ikut. tembus ke terminal bas larkin terus naik bas menuju ke Masai/ Pasir Gudang.

Ada dua orang budak flat naik atas bas lepas itu kita orang bangun daripada tempat duduk dorang takut turun. bas jenis tingkap bukak salah seorang geng bengang ludah budak sambil tunjuk isyarat 'fuck' kat dorang. Puas hati. Berdekah-dekah gelak dalam bas.

P/S: Antara salah satu  pengalaman 'warna warni' dalam kehidupan. Apa-apa pun sesiapa yang rasa nak beri idea atau pandangan sedapkan cerita pendek yang tak siap ni amat dialu-alukan. :D

5EA1 - SMPJ - 1998 









Catat Ulasan